Αρχική PLUS ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣ Αιματουρία: Γιατί είναι σοβαρό σύμπτωμα; (του ουρολόγου Βάϊου Παπαδημητρίου)

Αιματουρία: Γιατί είναι σοβαρό σύμπτωμα; (του ουρολόγου Βάϊου Παπαδημητρίου)

Η αιματουρία είναι ένα από τα πλέον ανησυχητικά συμπτώματα από το ουροποιητικό σύστημα. Μπορεί να είναι ανώδυνη ή με πόνο. Επίσης μακροσκοπική (ορατά δηλαδή με γυμνό μάτι τα ούρα είναι κόκκινα, ροζέ ή καφέ με ή χωρίς πήγματα) ή μικροσκοπική (ενώ δεν είναι ορατή με γυμνό μάτι, ανακαλύπτεται από μία γενική εξέταση ούρων στο μικροσκόπιο). Τέλος μπορεί να είναι ολική (όλα τα ούρα κόκκινα), αρχική στην αρχή της ούρησης και τελική στο τέλος της ούρησης.

Ο γιατρός Βάϊος Παπαδημητρίου

H ανώδυνη μακροσκοπική αιματουρία είναι ένα σοβαρό σύμπτωμα και πρέπει ο άνδρας ή η γυναίκα να επισκεφτούν οπωσδήποτε ουρολόγο. Στους ενήλικους θα πρέπει να θεωρείται ύποπτο για κακοήθεια οργάνου του ουροποιητικού, έως αποδείξεως του αντιθέτου. Ειδικά αν κάποιος είναι καπνιστής, η πιθανότητα κακοήθειας αυξάνεται.  Συχνοί καρκίνοι που προκαλούν αιματουρία είναι ο καρκίνος της ουροδόχου κύστεως, του προστάτη, του νεφρού και του ουρητήρα. Επίσης γειτονικά κακοήθη νεοπλάσματα μπορούν να διηθούν την ουροδόχο κύστη και να δίνουν ανώδυνη αιματουρία. Κλασικό παράδειγμα είναι ο προχωρημένος καρκίνος του ορθού ή του τραχήλου της μήτρας.

Καλοήθη αίτια για μακροσκοπική αιματουρία είναι συνήθως η νεφρολιθίαση (πέτρες στους νεφρούς ή στον ουρητήρα), οι ουρολοιμώξεις και η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (για περισσότερες πληροφορίες για αυτές τις συχνές παθήσεις επισκεφθείτε τη σελίδα www.ourologos.eu ) . Επίσης μπορεί να οφείλεται σε διαταραχές της πήξης του αίματος ή σε λήψη αντιπηκτικών φαρμάκων. Για να καταλήξουμε βέβαια εκεί, πρέπει πρώτα να έχουν αποκλειστεί όλα τα άλλα αίτια. Άλλη αιτία μικροσκοπικής συνήθως αιματουρίας είναι η έντονη σωματική άσκηση. Ξέρουμε ότι πολλοί  αθλητές έχουν μικροσκοπική αιματουρία και πρωτεϊνουρία.

Αν η αιματουρία συνοδεύεται από πυρετό και αιφνίδια  συμπτώματα όπως κάψιμο στην ούρηση, συχνουρία και επιτακτικότητα συνήθως προκύπτει ότι όλα αυτά οφείλονται σε ουρολοίμωξη. Στους άνδρες συνήθως είναι οξεία προστατίτιδα και στις γυναίκες κυστίτιδα ή πυελονεφρίτιδα.

Στην ανώδυνη μακροσκοπική αιματουρία, που είναι και το πιο ύποπτο σύμπτωμα, ο ουρολόγος πιθανώς θα σας ζητήσει τις εξής εξετάσεις:

  • Εξέταση PSA, αν είστε άνδρας
  • Υπερηχογράφημα ουροποιητικού ή ιδανικά αξονική τομογραφία, που διασαφηνίζει πλήρως τι συμβαίνει στους ουρητήρες και στους νεφρούς. Η ιδανική απεικόνιση είναι η αξονική πυελογραφία, αν ο αξονικός στο μέρος που ζείτε υποστηρίζει αυτή την τεχνική.
  • Κυστεοσκόπηση: Είναι η βασικότερη εξέταση και απόλυτα αναντικατάστατη, καθώς το 90% των κακοηθειών που προκαλούν αιματουρία εδρεύουν στην ουροδόχο κύστη. Έχει καλύτερη διακριτική ευχέρεια και από την αξονική και από το υπερηχογράφημα. Σήμερα έχουμε στη διάθεσή μας με την εξέλιξη της τεχνολογίας τα εύκαμπτα κυστεοσκόπια που επιτρέπουν την κυστεοσκόπηση με τοπική αναισθησία στο ιατρείο και με λιγότερη ενόχληση. Για πληροφορίες μπορείτε να ανατρέξετε στο κεντρικό μενού στο εδάφιο ‘εύκαμπτη κυστεοσκόπηση’.

Η μακροσκοπική αιματουρία είναι πολύ ύποπτο σύμπτωμα για κακοήθεια οργάνου του ουροποιητικού, έως αποδείξεως του αντιθέτου. Αν δείτε αίμα στα ούρα επισκεφτείτε άμεσα τον ουρολόγο σας.

Μη χάσετε

Emmy Awards 2019: Θρίαμβος για Game of Thrones, Chernobyl και Fleabag

Πραγματοποιήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας η 71η απονομή των βραβείων Emmy στο Microsoft Theatre του Λος Άντζελες, με πολλή χαρά, μεγάλη συγκίνηση,...

Εκκενώθηκε ακόμα ένα κτήριο στο κέντρο της Αθήνας

Στο κτήριο στη συμβολή των οδών Οκτάβιου Μερλιέ και Πρασσά, κοντά στο Γαλλικό Ινστιτούτο, οι καταληψίες «φιλοξενούσαν» από το 2016 πάνω από 130 μετανάστες,...

Πτώχευσε η Thomas Cook – 600.000 τουρίστες αποκλεισμένοι σε όλον τον κόσμο

Το αρχαιότερο ταξιδιωτικό γραφείο, η Thomas Cook, κήρυξε χρεοκοπία τα ξημερώματα της Δευτέρας, αποτυγχάνοντας να βρει τα απαραίτητα κεφάλαια για την επιβίωσή του, πυροδοτώντας...

Σύροι επιχείρησαν να ταξιδέψουν, προσποιούμενοι μέλη ομάδας… βόλεϊ

Δεν έχει προηγούμενο η ευρηματικότητα των προσφύγων που επιχειρούν να φύγουν από την Ελλάδα με προορισμό τη βόρεια, κυρίως, Ευρώπη. Αυτή τη φορά 10 Σύροι...

Νεκρός βρέθηκε ο ορειβάτης στον Όλυμπο στη θέση “Λούκι του Στεφανιού”

Νεκρός ανασύρθηκε τελικά ο Βούλγαρος ορειβάτης που έπεσε νωρίτερα στη θέση “Λούκι του Στεφανιού” στον Όλυμπο. Στο σημείο βρέθηκαν μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, της...