Αρχική ΚΟΣΜΟΣ "Όχι" της Αγγλικής Βουλής στο "Brexit"

«Όχι» της Αγγλικής Βουλής στο «Brexit»

Μετά τη νέα «σφαλιάρα» στην Μέι την Τρίτη, όταν οι βουλευτές απέρριψαν για δεύτερη φορά τη συμφωνία στην οποία κατέληξε με την ΕΕ, η πρωθυπουργός υποχρεώθηκε να καταθέσει κυβερνητική πρόταση με την οποία αποκλειόταν το Brexit χωρίς συμφωνία στις 29 Μαρτίου, κάτι που μέχρι τώρα αρνούνταν πεισματικά να αποκλείσει. Μπορεί η Μέι να υποσχέθηκε στους βουλευτές της «ελεύθερη ψηφοφορία», αλλά το κείμενο συντάχθηκε με ιδιαίτερη προσοχή. Η τελευταία του πρόταση ήταν «η έξοδος χωρίς συμφωνία παραμένει νομική προεπιλογή, εκτός αν η βουλή και η ΕΕ κυρώσουν μια συμφωνία».

Παρόλα αυτά, οι βουλευτές υπερψήφισαν- με 312 ναι και 308 όχι- την τροπολογία αυτής της πρότασης που κατέθεσαν κάποιοι βουλευτές, στην οποία αφαιρέθηκε η τελευταία πρόταση, προκειμένου να αποκλειστεί το λεγόμενο «no-deal» Brexit σε οποιαδήποτε περίπτωση. Ακολούθησε ψηφοφορία επί της κυβερνητικής πρότασης, στην οποία 321 ψήφισαν υπέρ του «όχι» στο Brexit χωρίς συμφωνία και 278 κατά.

Μέι: Αν δεν στηρίξετε τη συμφωνία, θα πρέπει να παρατείνουμε για πολύ το Brexit

Αμέσως μετά τις ψηφοφορίες, η Τερέζα Μέι προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, όταν τόνισε στους βουλευτές ότι παραμένει νομική προεπιλογή το Brexit χωρίς συμφωνία, εκτός αν συμφωνηθεί κάτι άλλο.

«Οι επιλογές παραμένουν ίδιες. Μπορούμε να φύγουμε με τη συμφωνία που έφερε η κυβέρνηση. Να γίνει δεύτερο δημοψήφισμα, αλλά αυτό ενέχει τον κίνδυνο να μην γίνει τελικά το Brexit, βλάπτοντας την εύθραυστη εμπιστοσύνη των πολιτών για τη Βουλή. Μπορούμε να προσπαθήσουμε να διαπραγματευτούμε νέα συμφωνία, αλλά η ΕΕ είναι ξεκάθαρη πως αυτή είναι η μόνη διαθέσιμη συμφωνία», είπε η Μέι, ενώ αναγκάστηκε πολλές φορές να διακόψει, εξαιτίας των έντονων διαμαρτυριών των βουλευτών.

Προθεσμία ως την επόμενη Τετάρτη

Οπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, την Πέμπτη πλέον η Μέι θα καταθέσει στη Βουλή πρόταση για το αν συμφωνεί το σώμα σε παράταση του άρθρου 50, με το οποίο θα γίνει το Brexit.

Η κυβερνητική πρόταση, που θα τεθεί προς ψήφιση την Πέμπτη, δίνει διορία στους βουλευτές να εγκρίνουν τη συμφωνία έως την επόμενη Τετάρτη. Αν αυτό γίνει εντός της συγκεκριμένης προθεσμίας, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει παράταση του άρθρου 50 έως τις 30 Ιουνίου. Αν όμως η συμφωνία δεν εγκριθεί έως την ερχόμενη Τετάρτη, τότε η κυβέρνηση θα χρειαστεί μεγαλύτερη παράταση. Αυτό όμως σημαίνει και συμμετοχή στις ευρωεκλογές.

«Αυτό θα θέτει το βασικό δίλημμα. Αν η Βουλή βρει τον τρόπο να στηρίξει τη συμφωνία, η κυβέρνηση θα μπορέσει να επιδιώξει μια μικρή παράταση του άρθρου 50. Ομως, αυτό είναι πιθανό να μας προσφερθεί μόνο αν έχουμε συμφωνία. Αν η Βουλή δεν είναι πρόθυμη να στηρίξει τη συμφωνία, ούτε ένα Brexit χωρίς συμφωνία, τότε θα υπάρξει πολύ μεγαλύτερη παράταση, που αναμφίβολα θα απαιτήσει να κάνουμε ευρωεκλογές. Εγώ δεν νομίζω ότι θα είναι το σωστό αποτέλεσμα. Αλλά η βουλή πρέπει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των αποφάσεων που έχει πάρει», κατέληξε η Μέι.

Μπορεί το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας να μην είναι νομικά δεσμευτικό, όπως τόνισε και η Μέι- αφού οι βουλευτές θα πρέπει να εγκρίνουν τη συμφωνία, να παρατείνουν ή να ανακαλέσουν το άρθρο 50 προκειμένου να αποκλειστεί το «no-deal» Brexit, αλλά το αποτέλεσμα δείχνει πόσο η βρετανική κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο.

Το διαβάσαμε ΕΔΩ

Μη χάσετε

Emmy Awards 2019: Θρίαμβος για Game of Thrones, Chernobyl και Fleabag

Πραγματοποιήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας η 71η απονομή των βραβείων Emmy στο Microsoft Theatre του Λος Άντζελες, με πολλή χαρά, μεγάλη συγκίνηση,...

Εκκενώθηκε ακόμα ένα κτήριο στο κέντρο της Αθήνας

Στο κτήριο στη συμβολή των οδών Οκτάβιου Μερλιέ και Πρασσά, κοντά στο Γαλλικό Ινστιτούτο, οι καταληψίες «φιλοξενούσαν» από το 2016 πάνω από 130 μετανάστες,...

Πτώχευσε η Thomas Cook – 600.000 τουρίστες αποκλεισμένοι σε όλον τον κόσμο

Το αρχαιότερο ταξιδιωτικό γραφείο, η Thomas Cook, κήρυξε χρεοκοπία τα ξημερώματα της Δευτέρας, αποτυγχάνοντας να βρει τα απαραίτητα κεφάλαια για την επιβίωσή του, πυροδοτώντας...

Σύροι επιχείρησαν να ταξιδέψουν, προσποιούμενοι μέλη ομάδας… βόλεϊ

Δεν έχει προηγούμενο η ευρηματικότητα των προσφύγων που επιχειρούν να φύγουν από την Ελλάδα με προορισμό τη βόρεια, κυρίως, Ευρώπη. Αυτή τη φορά 10 Σύροι...

Νεκρός βρέθηκε ο ορειβάτης στον Όλυμπο στη θέση “Λούκι του Στεφανιού”

Νεκρός ανασύρθηκε τελικά ο Βούλγαρος ορειβάτης που έπεσε νωρίτερα στη θέση “Λούκι του Στεφανιού” στον Όλυμπο. Στο σημείο βρέθηκαν μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, της...