Αρχική ΚΟΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑ ΥΓΕΙΑ: Τα πιο ωφέλιμα και λιγότερο επικίνδυνα ψάρια και θαλασσινά

ΥΓΕΙΑ: Τα πιο ωφέλιμα και λιγότερο επικίνδυνα ψάρια και θαλασσινά

Σ’ αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μελέτη που δημοσιεύθηκε από την Ομάδα Εργασίας για το Περιβάλλον (Environmental Working Group-EWG). Κι ενώ οι κατευθυντήριες οδηγίες του Υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ ενθαρρύνουν τους πολίτες να καταναλώνουν περίπου 2 μερίδες θαλασσινών την εβδομάδα, η EWG αποκάλυψε ότι οι συγκεκριμένες ποσότητες μπορεί να είναι αρκετά υψηλές και επικίνδυνες για ορισμένους.

Η μελέτη στηρίχθηκε σε αναλύσεις, με αντικείμενο τις συγκεντρώσεις υδραργύρου και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Αποδείχθηκε, λοιπόν, ότι κάποια από τα πιο δημοφιλή θαλασσινά που κυκλοφορούν στην αγορά, θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στον οργανισμό εγκύων γυναικών μεσαίου βάρους, στις συγκεκριμένες ποσότητες εβδομαδιαίας κατανάλωσης τις οποίες συστήνει το αμερικανικό υπουργείο Υγείας. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι οι ανεκτές από τον ανθρώπινο οργανισμό ποσότητες υδραργύρου σχετίζονται άμεσα με το σωματικό βάρος, συμπερασματικά οι πιο αδύνατες γυναίκες και οι μικρόσωμοι οργανισμοί, δηλαδή τα μικρά παιδιά, κινδυνεύουν περισσότερο από την παρουσία υδραργύρου στα θαλασσινά.

Πιο ανησυχητικά είναι τα νέα για τις έγκυες γυναίκες που καταναλώνουν πολλά ψάρια και θαλασσινά με στόχο την πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών, τα οποία έχει αποδειχθεί από πολλές μελέτες ότι μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και ενισχύουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου των εμβρύων. Η ΕWG κατέληξε στο συμπέρασμα ότι κάποια από τα πιο συνηθισμένα θαλασσινά -στα οποία συμπεριλαμβάνονται και οι γαρίδες- βρίσκονται σε πολύ χαμηλή κατάταξη στον πίνακα περιεκτικότητας ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, ενώ αντίθετα κάποια άλλα περιέχουν υδράργυρο άνω των επιτρεπόμενων ορίων.

Συγκρίνοντας, λοιπόν, την μόλυνση από υδράργυρο πολλών ειδών ψαριών και θαλασσινών και τα αντίστοιχα οφέλη για την υγεία, η EWG κατέληξε σε έναν κατάλογο ασφαλούς κατανάλωσης, που θα πρέπει να γίνεται με συχνότητα μία ή δύο φορές την εβδομάδα.

Τα πιο ωφέλιμα (και λιγότερο επικίνδυνα) ψάρια και θαλασσινά είναι τα εξής:

Γαύρος
Ρέγγα
Μύδια
Σολομός
Σαρδέλα
Γουλιανός
Πέστροφα

Ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο και χαμηλή σε Ωμέγα 3:

Κονσέρβες τόνου
Halibut (ακριβό είδος γλώσσας)
Σκουμπρί
Λαβράκι
Καρχαρίας
Χέλι
Ξιφίας
Τιλάπια
Μακρυπτέρυγος τόνος

Το διαβάσαμε ΕΔΩ

Μη χάσετε

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 το επίδομα των 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται

Aπό την 1η Ιανουαρίου του 2020 θα καταβληθεί το επίδομα των 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται, στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής που...

Έφυγε από τη ζωή ο Τάκης Σπυριδάκης

Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο έχει σκορπίσει η είδηση του θανάτου του Τάκη Σπυριδάκη. Ο αγαπημένος ηθοποιός έφυγε από τη ζωή χθες το βράδυ «χτυπημένος» από...

Μητσοτάκης σε ΤΑΙΠΕΔ: «Αξιοποιήστε τη δημόσια περιουσία»

Τη βούληση της κυβέρνησης για την επιτάχυνση των διαδικασιών σχετικά με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και την πρόοδο των ιδιωτικοποιήσεων, με κριτήριο το...

Τσίπρας σε Μπουτάρη: «Ήρθα με το μετρό, για αυτό άργησα» (Βίντεο)

«Ήρθα με το μετρό, για αυτό άργησα» είπε απευθυνόμενος στον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η συνάντηση τους ήταν...

Πέθανε ο εκδότης Δημήτρης Ρίζος

Έφυγε σε ηλικία 83 ετών από τη ζωή σήμερα το πρωί ο γνωστός εκδότης, Δημήτρης Ρίζος. Ο γνωστός εκδότης που αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια προβλήματα...